De groep

Scouting Brakkenstein is een van de oudste scoutinggroepen van Nijmegen. De groep bestaat al sinds 1945. Oorspronkelijk draaiden de jongensgroep, Pater Eymard, en de meisjesgroep, Maria Duce, apart, maar in 1985 zijn beide groepen samen gaan draaien op een locatie. Dat was aan de Driehuizerweg in Brakkenstein, daar waar in 1997 het nieuwe buurtje met de straten Hoefslag en Parkzoom is herrezen. Vanaf die tijd hebben wij een nieuwe locatie aan de D’almarasweg.

Scouting Brakkenstein is aangesloten bij Scouting Nederland. Dat betekent dat wij als groep gebruik kunnen maken van verschillende landelijke faciliteiten zoals opleidingen voor stafleden, voorlichtingsmateriaal en gezamenlijke regionale activiteiten. Daarnaast draagt Scouting Nederland bepaalde basisgedachten uit, zoals ontplooiing en ontwikkeling van het individu, groeiende zelfstandigheid, het buitenleven en avontuur. Deze basisgedachten staan binnen Scouting Brakkenstein ook centraal, doch daar wordt wel een eigen invulling aan gegeven.

Wij hechten veel waarde aan het afstemmen van een gevarieerd spelaanbod op de behoefte van de kinderen, met daarbij ook aandacht voor het individu. Uitgangspunten daarbij zijn het leren omgaan met elkaar, het respecteren van anderen, het nemen van verantwoordelijkheid en het samenwerken in onderlinge goede verhoudingen.

Minder dominant binnen onze groep zijn de “vaste” uitingsvormen van Scouting Nederland, zoals het hijsen van de vlag, het opvolgen van kledingvoorschriften en formele hierarchische verschillen. Wat dat betreft is Scouting Brakkenstein net even anders: “Net even anders” is ook het motto van onze groep.

Als Scoutinggroep in de wijk Brakkenstein vinden wij het belangrijk om voor iedereen toegankelijk te zijn. Geloof, ras, huidskleur, handicap, vluchteling of seksuele voorkeur, het maakt niet uit. Die toegankelijkheid uit zich ook in een lage contributie. Daarbij zijn de financien van de groep wel in hoge mate afhankelijk van gemeentesubsidies en jaarlijkse activiteiten om geld in te zamelen.